Неделя, 13 Март 2022 18:10

Преустройство на апартамент в София

Написана от
Оценете
(2 гласа)

Неудачното подреждане на стаи в апартамент може да бъде сериозно неудобство. Често тези проблеми могат да бъдат решени с помощта на дизайн и създаване на по-практичен интериор, но понякога ситуацията е толкова сложна, че не може да бъде поправена по друг начин, освен чрез

преустройство на апартамента в София.

Какво е включено в концепцията за преустройство  - реорганизация на помещенията, водещи до промяна:

 • Местоположение на стаите
 • Размери на стаите
 • Функционално предназначение на помещенията
 • Организации за инженерно оборудване

 

Сред най-често срещаните примери за преустройство са:

 • Ремонт или създаване на вестибюли
 • Увеличаване на площта на стаята чрез елиминиране на вторичните помещения (например разширяване на хола чрез килера)
 • Организиране на допълнителни кухни, бани
 • Движещи се врати
 • Преместване или смяна на стенни прегради

 

Работите по преустройство отнемат време и са доста скъпи сами по себе си, тъй като изискват строги предварителни изчисления и богат опит от страна на изпълнителите. В крайна сметка не говорим за нищо повече от промяна в дизайна на цялата къща. Една единствена - на пръв поглед незначителна - грешка може да доведе до наистина катастрофални последици.

Ето защо в никакъв случай не трябва да извършвате преустройство сами!

Фирма АкваЕМ е специализирана в областта на преустройството на апартаменти и вили повече от 10 години. През това време усвоихме всички видове сгради на територията на гр. София, включително най-„капризните“ към промените (поради възрастта) „Старите сгради по центъра на София и панелните блокове“.

Ще се радваме да поемем цялата гама от преустройство: от извършване до изчисления и визуализиране на резултата на компютър до координиране и превръщане на разработените планове в реалност.

Координиране на санирането на апартамента

Това е тема, която заслужава отделно обяснение. Преустройството се отнася до вида ремонтни и строителни работи, които изискват задължително предварително одобрение от държавни агенции. Пренебрегването на това правило е регламентирано от член 29 от Жилищния кодекс и предвижда привеждане на помещенията в първоначалното им състояние, заплащане на глоби и в редки случаи предявяването им пред съда до продажбата на апартамента на публичен търг.

Разбира се, за известно време можете да опитате да скриете преустройството (при липса на проверки), но в този случай проблемите са неизбежни, макар и в по-далечно бъдеще. Първо, по един или друг начин вашите деца или внуци ще трябва да се справят с координацията, защото проверката няма да дреме завинаги. Освен това, ако решите да продадете апартамент с некоординирано преустройство, цената ще трябва да бъде "спаднала" с 20%.

Компанията АкваЕМ е готова да извърши пълна координация на санирането вместо вас, от одобрение в Общината до регистрация в Регистрационната камара.

Предимства на санирането в АкваЕМ:

Проектиране на известни разрешени промени.

Нашите архитекти познават всички тънкости на действащите строителни и ремонтни стандарти и законодателни актове. Освен това компанията включва специален правен отдел, който стриктно следи за съответствието на извършената работа с действащото законодателство на Република България.

Бърза и удобна за Вас координация във всички необходими органи

Благодарение на тесния и непрекъснат контакт с органите за регистрация и лицензиране, ние винаги сме наясно с последните промени в състава на необходимите документи, правилата за тяхното подаване, графика, както и други нюанси, които значително удължават периода на одобрение за независими действия на клиента.

Бърза и точна работа по санирането на апартамента

В допълнение към високата квалификация на нашите майстори и модерното оборудване, използвано за работа, може да се отбележи още един нюанс. Поради факта, че фирма АкваЕМ предоставя комплексни ремонтни и строителни услуги (от проектиране до самата работа), още на етап разработване на проекта се извършва съгласуване с екипа на строителите. Следователно към началото на санирането нашите специалисти вече разбират в детайли задачите, които са им възложени и имат план за оптималното им изпълнение.

Координацията на реконструкцията на жилищата може да се извърши:

Според скицата

При разрушаване, преместване или издигане на неносещи прегради е необходимо следното:

 • технически паспорт на апартамента, поръчан от Общината на района, в който се намира обектът
 • един финансов документ от Единния информационен и разчетен център на областта, в която се намира обектът (включва финансова и лична сметка и извлечение от домашната книга)

След като получите тези документи, трябва:

 • покажете желаното преустройство върху фотокопие на етажния план
 • прави фотокопия на всички страници на техническия паспорт
 • направи фотокопие на удостоверението за собственост
 • попълнете заявление за одобрение

Всички горепосочени документи, заедно с оригиналите, се подават в Жилищната инспекция.

Ако е необходимо по-сложно преустройство (комбиниране на баня и тоалетна, увеличаване на стаите поради коридор), ще е необходимо пакетът от документи да се допълни с дневник за ремонтни и строителни работи, акт за скрита работа, т.к. както и други документи (в зависимост от плановете за промени в помещението).

Важно е да запомните, че цената на одобрението директно зависи от броя на екземплярите, необходими за преминаване.

По проект

Вариантът е много по-дълъг и по-сложен. Изисква се съгласуване на преустройство, което засяга носещи стени или е потенциално опасно за сградата по други причини. Включва искане до проектантския институт за разработване на техническа документация, получаване на техническо становище, както и други разрешителни.

Важно е да запомните, че цената на одобрението директно зависи от броя на екземплярите, необходими за преминаване.

Внимание!  Самоодобрението на преустройството отнема средно 1,5 - 2 пъти повече време и не гарантира положително решение. От своя страна, без да координирате преустройството, рискувате големи финансови плащания и лишаване от жилище.

Доверете дома си на професионалисти!

АкваЕМ - при нас санирането на апартамент става лесно и бързо!

 

Прочетена 379 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.